maandag 20 oktober 2014

Literatuurstudie Voedselverspilling

Het onderstaande gedeelte van onze literatuurstudie gaat over voedselverspilling in Nederland en bevat allerlei feiten. Wij hopen iedereen op deze manier aan het denken te zetten en op te letten hoeveel er op een dag eigenlijk wordt weggegooid!

Voedselverspilling wereldwijd bedraagt 1,3 miljard ton voedsel per jaar.
De verspilling door consumenten bedraagt 64 kg per persoon per jaar.
Verspilling in voedselketen bedraagt 290 kg per persoon per jaar.
Dit zijn schokkende cijfers, daarom wordt er in dit hoofdstuk aandacht besteed aan de cijfers van voedselverspilling binnen Nederland. Ook wordt er uitgelegd wat men onder voedselverspilling verstaat.

Definitie
Voedselverspilling is het onnodig weggooien van voedsel. Tegenwoordig wordt er zowel door de consument en het bedrijfsleven veel voedsel verspild. Voedselverspilling gebeurt overal waar voedsel is of waar voedsel geproduceerd wordt. Dit betekent dat er voedsel wordt weggegooid terwijl het nog te gebruiken is. Een deel hiervan bestaat uit onvermijdbaar afval, zoals botten van dieren en verpakkingen. Er blijft echter wel nog een groot deel over dat wel gebruikt kan worden. Nederland kan veel doen aan deze voedselverspilling, hier moet de consument dan ook aan mee werken (voedingscentrum).

Feiten over voedselverspilling

Uit onderzoek blijkt dat er 64 kilogram voedsel per jaar per inwoner wordt verspild. Hiervan is 83 % restafval wat de consument weg gooit, de rest is GFT-afval. Van de 64 kilogram dat verspild wordt is er een onderscheid tussen vermijdbaar en onvermijdbaar. Meer dan de helft (35 kilogram) is vermijdbaar, dit betekent dat het onnodig is geweest om het voedsel weg te gooien. Het gaat vooral om etensresten, en producten die niet meer gegeten kunnen worden vanwege datum overschrijding. Hiervan is 9 kilogram voedsel dat al bereid is (gebakken, gekookt enz.). Ongeveer 5 kilogram is onaangebroken weggegooid. Dit betekent dat het nog in de verpakking zat of ongeschild is weggegooid. Hier speelt de houdbaarheidsdatum ook een rol.

De rest van de 64 kilogram dat wordt weggegooid (29 kilogram) is onvermijdbaar. Dit zijn onder andere botten, schillen, koffieresten of andere oneetbare delen van producten.
Het marktonderzoeksbureau GFK heeft onderzoek gedaan naar de cijfers van voedselverspilling van consumenten. Deze cijfers zijn verkregen via consumenten enquêtes en onderzoeken van instanties (voedingscentrum , 2013).

De 5 meest verspilde producten (gelet op het aantal kilogrammen) binnen Nederland zijn:
1. Melk- en melkproducten
2. Brood
3. Groenten
4. Fruit
5. Olie, vetten en sauzen

Deze producten belanden het meest in de vuilnisbakken van de consumenten. Een aantal oorzaken hiervan zijn:
* Te veel producteninkopen
* Niet letten op THT en TGT
* Te veel voedsel bereiden
* Geen overzicht over de voorraad die al aanwezig is in het huis (rijksoverheid , 2013)

Vermijdbaar en onvermijdbaar

Zoals in 1.2 al is verteld is er een verschil tussen voedselverspilling in vermijdbaar en onvermijdbaar.
Er zijn een aantal producten die 100% vermijdbaar zijn. Dit betekent dat er onnodig voedsel wordt verspild door de consument. Hieronder verstaat men zuivel, gebak, koek, rijst, brood, pasta, soep, snacks, boterhambeleg, sauzen en vetten. Van deze producten zijn er geen resten die niet geconsumeerd kunnen worden. Er zou dus niks verspild van hoeven worden.

Er zijn ook een aantal producten die niet 100% vermijdbaar kunnen zijn. Dit heeft te maken met resten of schillen die niet geconsumeerd kunnen worden.
Bij eieren is 73% onvermijdbaar, dit komt door de eierschalen. De waskorst van kaas kan ook niet geconsumeerd worden dit is 31% onvermijdbaar voedselverlies.
Andere onvermijdbare producten zijn van groenten, fruit, aardappelen, vis en vlees. Deze producten hebben schillen, botten en andere onderdelen die niet te consumeren zijn (voedingscentrum , 2013).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten