Het onderstaande gedeelte van onze literatuurstudie gaat over voedselverspilling in Nederland en bevat allerlei feiten. Wij hopen iedereen op deze manier aan het denken te zetten en op te letten hoeveel er op een dag eigenlijk wordt weggegooid!
Voedselverspilling wereldwijd bedraagt 1,3 miljard ton voedsel per jaar.
De verspilling door consumenten bedraagt 64 kg per persoon per jaar.
Verspilling in voedselketen bedraagt 290 kg per persoon per jaar.
Dit
zijn schokkende cijfers, daarom wordt er in dit hoofdstuk aandacht
besteed aan de cijfers van voedselverspilling binnen Nederland. Ook
wordt er uitgelegd wat men onder voedselverspilling verstaat.
Definitie
Voedselverspilling
is het onnodig weggooien van voedsel. Tegenwoordig wordt er zowel door
de consument en het bedrijfsleven veel voedsel verspild.
Voedselverspilling gebeurt overal waar voedsel is of waar voedsel
geproduceerd wordt. Dit betekent dat er voedsel wordt weggegooid terwijl
het nog te gebruiken is. Een deel hiervan bestaat uit onvermijdbaar
afval, zoals botten van dieren en verpakkingen. Er blijft echter wel nog
een groot deel over dat wel gebruikt kan worden. Nederland kan veel
doen aan deze voedselverspilling, hier moet de consument dan ook aan mee
werken (voedingscentrum).
Feiten over voedselverspilling
Uit
onderzoek blijkt dat er 64 kilogram voedsel per jaar per inwoner wordt
verspild. Hiervan is 83 % restafval wat de consument weg gooit, de rest
is GFT-afval. Van de 64 kilogram dat verspild wordt is er een
onderscheid tussen vermijdbaar en onvermijdbaar. Meer dan de helft (35
kilogram) is vermijdbaar, dit betekent dat het onnodig is geweest om het
voedsel weg te gooien. Het gaat vooral om etensresten, en producten die
niet meer gegeten kunnen worden vanwege datum overschrijding. Hiervan
is 9 kilogram voedsel dat al bereid is (gebakken, gekookt enz.).
Ongeveer 5 kilogram is onaangebroken weggegooid. Dit betekent dat het
nog in de verpakking zat of ongeschild is weggegooid. Hier speelt de
houdbaarheidsdatum ook een rol.
De rest van de 64
kilogram dat wordt weggegooid (29 kilogram) is onvermijdbaar. Dit zijn
onder andere botten, schillen, koffieresten of andere oneetbare delen
van producten.
Het marktonderzoeksbureau GFK heeft onderzoek
gedaan naar de cijfers van voedselverspilling van consumenten. Deze
cijfers zijn verkregen via consumenten enquêtes en onderzoeken van
instanties (voedingscentrum , 2013).
De 5 meest verspilde producten (gelet op het aantal kilogrammen) binnen Nederland zijn:
1. Melk- en melkproducten
2. Brood
3. Groenten
4. Fruit
5. Olie, vetten en sauzen
Deze producten belanden het meest in de vuilnisbakken van de consumenten. Een aantal oorzaken hiervan zijn:
* Te veel producteninkopen
* Niet letten op THT en TGT
* Te veel voedsel bereiden
* Geen overzicht over de voorraad die al aanwezig is in het huis (rijksoverheid , 2013)
Vermijdbaar en onvermijdbaar
Zoals in 1.2 al is verteld is er een verschil tussen voedselverspilling in vermijdbaar en onvermijdbaar.
Er
zijn een aantal producten die 100% vermijdbaar zijn. Dit betekent dat
er onnodig voedsel wordt verspild door de consument. Hieronder verstaat
men zuivel, gebak, koek, rijst, brood, pasta, soep, snacks,
boterhambeleg, sauzen en vetten. Van deze producten zijn er geen resten
die niet geconsumeerd kunnen worden. Er zou dus niks verspild van
hoeven worden.
Er zijn ook een aantal producten die niet
100% vermijdbaar kunnen zijn. Dit heeft te maken met resten of schillen
die niet geconsumeerd kunnen worden.
Bij eieren is 73%
onvermijdbaar, dit komt door de eierschalen. De waskorst van kaas kan
ook niet geconsumeerd worden dit is 31% onvermijdbaar voedselverlies.
Andere
onvermijdbare producten zijn van groenten, fruit, aardappelen, vis en
vlees. Deze producten hebben schillen, botten en andere onderdelen die
niet te consumeren zijn (voedingscentrum , 2013).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten