donderdag 23 oktober 2014

Literatuurstudie over wetten en regels voor voedsel

Voedsel en de veiligheid van voedsel zijn een belangrijk thema binnen de wereld. Ook het tegengaan van voedselverspilling dient veilig te gebeuren. Zeker wanneer r met restproducten gewerkt wordt. In Nederland wordt de voedselveiligheid geregeld via de warenwet, de bevoegde instantie is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of afgekort de NVWA. Kort samengevat vermeld warenwet dat de gezondheid en veiligheid van de consument niet in gevaar mag komen.

De wet spreekt niet zich enkel uit over voedsel maar ook over andere waren zoals Tabak. Ook is er vanuit Brussel een Europese verordening opgelegd, in het kort de algemene levensmiddelenverordening (nr. 178/2002). Deze verordening bevat richtlijnen omtrent de voedselveiligheid in heel Europa en deze richtlijn is ook in Nederland geïmplementeerd binnen de warenwet.

Warenwet

Binnen de warenwet zijn diverse Europese richtlijnen en verordeningen geïmplementeerd. De wet zelf is al vanaf 1935 van kracht en alle waren en levensmiddelen vallen onder deze wet. Reguliere huishoudens zijn niet onderhevig aan de warenwet maar indien men een afhaalservice vanuit huis opzet is een dergelijk huishouden wel onderhevig aan deze wet. De wet is geldig binnen de gehele exclusieve economische zone. Indien waren, inclusief levensmiddelen verhandeld worden is het verboden om voor te doen komen dat deze ziekte kunnen genezen of als medicijn dienst kunnen doen. Een aandachtspunt hierbij zijn nieuwere rages zoals superfood. Superfood is voedsel dat supergezond zou zijn en waarvan bepaalde pseudowetenschappers beweren dat het een extra gunstig effect heeft op de gezondheid van de mens. Voor de verspilling van voedsel is deze ontwikkeling echter minder interessant maar het is bij het opzetten van een nieuw initiatief wel belangrijk om ook dit mee te nemen. ook is het verboden voedsel als zijnde gezond te presenteren terwijl men redelijkerwijs kan vermoeden dat dit niet het geval is.

Wanneer voedsel verhandeld wordt zoals in een pop-up store is het verplicht om het bij de juiste instanties te melden wanneer er iets niet in orde is met de voedselveiligheid. Indien de warenwet overtreden wordt kunnen alle waren, waaronder levensmiddelen maar ook zaken zoals tabak in beslag genomen worden. In de Warenwetregeling taakverdeling toezichthouders Warenwet voor levensmiddelen geregeld wie er verantwoordelijk zijn voor de handhaving van deze wet. Zoals eerder genoemd is op het gebied van voedsel de NVWA en op het gebied van zuivel de stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel.Bedrijven dienen ook duidelijk aan te geven waar voedsel vandaan komt.

Naast algemene veiligheidsnormen is ook de hygiëne belangrijk wanneer men met voedsel werkt. De regels omtrent hygiëne zijn opgenomen in het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Ook dit besluit is op een aantal Europese richtlijnen en verordeningen gebaseerd. De regels omtrent hygiëne zijn vastgelegd in de hygiënecode en deze is goedgekeurd door de minister. Ook bij het vervoer van voedsel dient er rekening gehouden te worden met de hygiëne. Bij vervoer mag er geen gevaar voor organisme optreden, noch voor hun gezondheid. Dit is allemaal nader gespecificeerd in specifieke hygiënecodes.

Voedsel- en warenautoriteit

De controle op voedsel wordt voornamelijk uitgevoerd door de voedsel- en warenautoriteit. Ze gaan niet over de verspilling van voedsel maar ook bij het werken met reststromen van voedsel is de warenwet van belang. De kans dat men dan met de voedsel- en warenautoriteit te maken krijgt is relatief groot. De instantie is ontstaan uit een fusie tussen de keuringsdienst van waren, de Plantenziektekundige dienst en de algemene inspectiedienst. Deze instantie houdt zich bezig met de voedselveiligheid en de veiligheid van andere consumptiemiddelen maar ook met het handhaven van natuurwetgeving, dierenwelzijn en de gezondheid van plant en dier

Wanneer er een product ontwikkeld wordt waarbij vlees, vis, ei of zuivel tot stand gebracht wordt dient dit product dan ook goedgekeurd te zijn door de voedsel- en warenautoriteit.

Houdbaarheidsdatum

Op producten te koop voor de reguliere consument staan twee soorten houdbaarheidsdatums, namelijk ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT). Deze twee datums hebben een cruciaal verschil, namelijk dat tenminste houdbaar tot de datum is die als garantie dient in de zin van tot deze datum is de substantie eetbaar en wijzigt de structuur niet. Bij te gebruiken tot is dit echt de laatste datum waarop de voedselveiligheid gegarandeerd kan worden. Dit alles is geregeld binnen het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen dat in 1991 inging. Dit besluit is opgesteld om de Europese richtlijnen binnen de Nederlandse wet te implementeren. Maar het besluit richt zich niet enkel op de producten in de winkel maar ook op bijvoorbeeld restaurants.
De termen tenminste houdbaar tot en te gebruiken tot zijn letterlijk overgenomen uit dit warenbesluit. Dit besluit stelt ook dat wanneer er specifieke bewaaromstandigheden zijn voor het product deze duidelijk op de verpakking vermeld dienen te worden. De dag dient in twee cijfers aangeduid te worden, de maand dient of met twee cijfers aangegeven te worden of voluit geschreven te worden. Bij de jaar aanduiding volstaan de laatste twee cijfers maar het jaar mag ook voluit geschreven worden. Bij producten die langer houdbaar zijn gelden weer andere richtlijnen.
Een aantal producten is uitgezonderd van de tenminste houdbaar tot aanduiding. Namelijk verse groente, fruit en zaden tenzij deze verwerkt zijn, wijnen en likeuren, alcoholische dranken met een alcoholpercentage van meer dan 10%, kannen vruchtensap van meer dan 5 liter bedoeld voor de levering aan instellingen en verse brood- en bakproducten. Daarnaast zijn ook azijn, keukenzout, suikers, kauwgum en afzonderlijk verpakte porties ijs. De te gebruiken tot datum is enkel van toepassing op snel bederfelijke waren die vanuit microbiologisch oogpunt een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen indien deze na de uiterste datum genuttigd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten